sme276.jpg (22069 bytes)

Žilinu na týždeň obsadili writeri

ŽILINA - Po tom, ako mesto oficiálne určilo betónové stĺpy na Rondli a Novej Žiline za oficiálnu zónu pre graffiti, zišli sa sem desiatky writerov zo Slovenska aj zo zahraničia. Týždňovú akciu s názvom Ostrov 4 Graffiti, zatiaľ najväčšiu svojho druhu na Slovensku, začali v sobotu prvou legálnou Graffiti Jam. Rebríky a stovky sprejov za 200-tisíc korún zabezpečilo žilinské združenie Truc Sphérique, ktoré celú akciu organizuje spolu s Považskou galériou umenia a Guru klubom.

“Nikde na svete represie nedokázali graffiti potlačiť. Zároveň vďaka tomu, že sme dostali plochy, máme oveľa lepšie podmienky, môžeme sa legálne prezentovať," hovorí duša projektu Marek Adamov. Podľa riaditeľa galérie Milana Mazúra cieľom akcie je aj trochu výchovne pôsobiť na tzv. ilegalistov, ktorí s obľubou nechávajú svoje sprejové odkazy na fasádach budov. “Všade na svete legálne steny vždy znížili písanie na steny budov. Zároveň vzniká nová, otvorená galéria graffiti, ktorá bude prístupná pre všetkých," hovorí Mazúr.

Žilina bola jedným z prvých miest, kde sa začiatkom 90. rokov začali prejavy tohto “pouličného umenia" objavovať. Hoci jeho vznik v 70. rokoch v Amerike bol prejavom protestu a vzbury, dnešní writeri sa dostávajú do oficiálnych galérií, dostávajú komerčné zákazky z reklamných agentúr či na vymaľovanie diskoték, alebo klubov. Takto sa živí aj Codak z Anglicka, inak študent dizajnu. “Napriek tomu, že na Slovensku funguje graffiti len krátko, niektoré veci sú fakt dobré. Dokonca sa rodí aj vlastná, “národná" škola," tvrdia writeri z Nemecka, Francúzska, Británie či Rakúska.

Ostrov 4 Graffiti je voľným pokračovaním dvoch predchádzajúcich ročníkov výstavy Graffiti Art v Považskej galérii umenia. Jeho tohtoročnými súčasťami sú aj videoprojekcie, hip-hopové koncerty v Guru klube a otvorené diskusie s teoretikmi umenia, sociológmi a predstaviteľmi mesta.

ANDREA HARMANOVÁ - uverejnené v denníku SME 27.6.2001