sme136.jpg (12198 bytes)
Rastlina konope siateho v budove mestského úradu. Nech ju tam “pestoval" ktokoľvek a z akýchkoľvek dôvodov, napokon si ju predsa ten kompetentní všimli.
    FOTO PRE SME - MÁRIO KAPRÁLIK

Konope rástlo priamo v kvetináči budovy mestského úradu

V kvetináči Mestského úradu v Liptovskom Mikuláši priamo pred kanceláriami mestskej polície občania objavili vyše 20-centimetrovú rastlinu konope siateho, z ktorého sa v iných podmienkach vyrába marihuana.

“Upozornili ma na to a nechali sme ju vytrhnúť. Pravdepodobne to tam zasadil nejaký lapaj a vyrástlo to omylom," reagoval včera pre SME primátor a poslanec parlamentu Alexander Slafkovský. V tejto súvislosti nevylúčil ani úmysel kompromitovať mesto a mestskú políciu. “Poznám takých Pudí, ktorí by mohli mať, záujem poškodiť dobré meno," dodal.

Keďže konope rástlo v kvetináči pri mestskej polícii, zaujímalo nás aj stanovisko náčelníka Ľubomíra Marjoviča. “Vôbec si z toho nič nerobím, moji predkovia tieto rastliny pestovali vo veľkom, pretože je to rastlina Liptova. Nechodím po chodbách sledovať kvetináče a predpokladám, že každý pracovník úradu je taký zodpovedný, aby marihuanu nepestoval v kvetináči v budove. Asi si dostatočne nevšímam kvety," povedal Marjovič.

Náčelník mestskej polície sa tiež domnieva, že ide o provokáciu, rovnakú ako v prípade, keď na chodbe úradu niekto vylepil plagát s hákovým krížom. Problém je v tom, že na nalepenie plagátu stačí niekoľko sekúnd a konope muselo v kvetináči rásť niekoľko týždňov.

Primátor Slafkovský si reakciu náčelníka vysvetľuje tak, že konope vnímal ako normálnu rastlinu. “Ak konope vnímame ako drogu, potom je to zlé," dodal. Navyše ak mestská polícia sama organizuje podujatia zamerané na protidrogovú prevenciu.

(wm,mk) - uverejnené v denníku SME 13.6.2001