pravda256.jpg (12529 bytes)
Sprejeri sa po prvýkrát nemuseli báť prenasledovania zo strany polície FOTO - AUTORKA

Writeri v Žiline nie sú za čmáranice

ŽILINA - “Graffiti jam" na otvorenom priestranstve prilákal v sobotu k podchodu na Rondli tínedžerov z viacerých kútov Slovenska. Mesto oficiálne povolilo grafity zónu, ktorá tu nekontrolovateľne vznikala už roky predtým. Tentoraz sa sprejeri v mikinách a zbytočne veľkých kapsáčových nohaviciach nemuseli obávať represií. Akcia sa uskutočnila v rámci projektu Ostrov 4 Graffiti, na ktorý prispela EÚ i Štátny fond rozvoja kultúry Pro Slovakia.

Týždňové podujatie s množstvom prednášok, videoprojekcií, koncertov, si kladie za cieľ zmeniť pohľad spoločnosti na grafity spestrujúce betónové labyrinty našich miest. Aj u nás vznikajúca generácia writerov (tvorcov grafitov) nechce mať s vandalskými čmáranicami po historických objektoch či nových fasádach budov nič spoločné. Svoju tvorbu chcú, podlá vzoru zahraničia, kde boli grafity uznané za jeden z oficiálnych smerov, posunúť ďalej. Američanka Susan Farellová, celosvetovo uznávaná odborníčka na grafity, povedala: “Štýl slovenských writerov je jedinečný a obdiv vzbudzuje aj skutočnosť, že si ho vybudovali za taký krátky čas. "

Organizátori pozvali do Žiliny 26 writerov z Nemecka, Veľkej Británie, Francúzska, Rakúska i susedného Česka. Účastníci sobotňajšej akcie sa na svoj najväčší idol Seaka z Nemecka tešili zbytočne. Rovnako aj pohyb ďalších zahraničných writerov bol neznámy. Ťažko našetrené korunky našich pár nadšencov sa rýchlo strácali v dodávke so sprejovými farbami. Tí, čo Rondel poznajú, si zabezpečili farbu aj na prekrytie pôvodných kresieb. Cezpoľní museli svoj odkaz zanechať na predchádzajúcich, pretože voľnú plochu už nenašli. Nedobrý obraz o grafiťákoch urobili kolujúce fľašky s pivom a cigarety rukách maloletých.

Festival trvá do piatka, a tak sa dá ešte kadečo napraviť.

DAGMAR ÚRADNÍKOVÁ - uverejnené v denníku Pravda 25.6.2001