Ostrov 4 Graff…report…alebo ako to všetko bolo…

Bolo to tak… pozvaní writers sa pomaly schádzali už deň pred oficiálnym začiatkom podujatia...medzi prvými dorazil STAK a HONET z Francúzska, SHOK1 a SKORE z Veľkej Británie, CODAK z USA, FISH, LACMO, KINO z Ostravy, WOW123 z Nemecka. Samozrejme k nim pribudla aj Susan Farrell ako zástupca, majiteľ a správca servera http://www.graffiti.org v jednej osobe, ktorá prišla fotografovať a precítiť graffeeling východnej strany...

Oficiálne otvorenie bolo 22.6. v Považskej galérii umenia, kde okrem pár slov od organizátorov a zástupcov zastrešujúcich inštitúcií mohol človek vidieť dosť veľkú kumuláciu hiphop headz a množstvo fotiek od žilinčanov a pozvaných writers. Dostavili sa aj MORITZ a SEAK z Nemecka, bratislavská výprava na čele so SCOTTom, MASKou, z Bratislavy sa vyskytli aj Keys, Sakz, Pixel, Pant, Cosh, Wolf, z východnej strany Bluer, Cke, šialený Dar, Sako s našim webmasterom... došli aj trenčania NOMAD, CASE, DESMOID z Pezinka... hneď na otvorení sa začalo s produkciou na steny Považskej galérie umenia, tvorba na plátna...neskôr sme skončili v neďalekej kaviarni na pár bírov s návštevníkmi... mali sme možnosť prehliadnuť si fotosy zahraničných writerov, ich blackbooky, aj jeden zo šiestich blackbookov, ktoré patrili Susan Farrell a v ktorom sa dali vidieť dosť zvučné mená ako OsGemeos, Virus, Dream, Dr.Revolt, Zephyr... naša session pokračovala v Guru klube, ktorý sa postaral o hudobné doprovodné podujatia. V piatok konkrétne išlo o Hiphop party ktorá však mala komornejší nádych, nakoľko tak okrem žilinčanov a pozvaných writaz bol málokto z okolia...a strašné počasie od piatku až do nedele poznačilo návštevnosť všetkých podujatí...my sme sa však pri zručne mixovaných trackoch od DjVec a DjŽeriav zabavili dosť dobre, za gramcami sa na chvíľu usadil aj LESK... a išlo mu to! Nakoľko alkohol pre cudzincov je u nás dosť lacný, išli nám rozhovory s nimi dosť odruky či odhuby a domov sme sa dostali až nadránom značne podnapitý...

Na sobotňajšiu session a jam v podchode pri Rondeli a okolitých stenách (ktoré sú už mimochodom odvtedy legálne aj s celou Novou Žilinou) sme sa najviac tešili na najviac sme od nej očakávali, avšak počasie, pravdepodobne nedostatočná informovanosť a možno aj nevraživosť Slovenska voči Žiline urobili svoje... alebo možno všetci prehnane sporia a nikto z východu, stredu, severu či západu sa nechce prísť prezentovať na jam. Nič z tohto však neubralo na kvalite pieces, ktoré dali či už domáci alebo zahraniční writers. Maľovali všetci pozvaní – SEAK, CODAK, WOW, MORITZ, SHOK1, SKORE, ktorí vytvorili westside production, aj SOUL, LESK, PYPPO, DESMOID, CASE, NOMAD (ktorý svoj piece ešte 2 týždne dokončoval), vyskytol sa Ružomberok, Krupina, Trnava, ACLcrew z Brna. O niečo neskôr ale predsa dorazili kings z Budapešti - PNC, TKS, GRW crews, ktorí vytvorili eastside production a potom sa odišli pozabávať do Zvolena... Po jame bol koncert Naše Věc (Brno), Sewerná strana (Žilina), Názov stavby a Flaps (Bratislava) plus nejaký breakdance na veľmi dobrej úrovni, ale nepodarilo sa mi zachytiť ktoré mesto reprezentovali, ale pohoda. Návštevnosť biedna a ešte sme boli krivo obvinení z bojkotovania bratislavských kapiel... toto obvinenie však smelo vyvraciam, nakoľko sme sa usilovne venovali rozhovorom s writermi, pretože bratislavská reprezentácia bola jazykovo veľmi málo zdatná... výnimku tvoril Pixel, ktorý hovoril viac jazykmi, než ja vôbec poznám (Rešpekt za tie jazyky!!!). Po polnoci mali návštevníci možnosť vzhliadnuť breakdance v podaní CODAKa, šantenie WOWa a ukážkové tanečné kroky od SEAKa, ktorý svojím mohutným vzrastom a šarmom bláznil slovenské babenky, na ktoré strašne slintal... bohužiaľ úspech u nich neslávil.

V nedeľu tvoril aj Rokz z Trnavy, ale skleslé počasie na nálade nepridávalo... akurát bol čas popri maľovaní sa trochu venovať pásove výrobe bombingu na legálkach, rozhovorom a rôznym stories v podaní dosť vymaľovaných západniarov... semtam pomohli s nejakým canom, keď chýbal... však oni ich mali dosť... Neskôr došli aj writeri s Mníchova a Dűsserldorfu - SHAWN (odchovaný LOOMITom) a OMO.

Celkovo celý týždeň sa tvorili veľmi kvalitné pieces, niektoré futuristické od SEAK, iné artistické od HONETa (maľuje 15 rokov, rozbiehal SDK v Paríži) a STAKa.... kruté charaktery od SHOK1; SKORE nám ukazoval svoje metrá z 1987 v Londýne a podobné krutosti. Taktiež sa konali rôzne besedy, premietania graff a break filmov, dokumentov... každý večer chlastačka či večera zadara... kto zažil niekedy večeru s 10 writermi, ktoré sú strašné prasatá, ten by vedel rozprávať... V utorok došiel KERAMIK z Viedne, ktorý ospravedlnil DISCOMa, ktorý sa nemohol dostaviť rovnako ako dvaja Parížania, ktorí sú momenálne vo väzení a pôvodne ohlásený PRISCO z USA bol na jame v Amerike zbitý nejakým writerom, takže miesto neho dorazil CODAK. SEAK pred odchodom ešte bezplatne skrášlil stenu exteriérov pred Guru klubom, ktorú predtým zdemolovali bratislavské typy napriek dôrazným upozorneniam.Za celý týždeň sa dalo vidieť množstvo piecov, blackbookov, fotiek z celého sveta, časopisov, niektorým jedincom pribudli nové tagy do ich vlastných blackbookov, dozvedeli sme sa rôzne kruté stórky o bombingu mimo našej krajinky, o nejaké zážitky sme sa aj my podelili... Kto neprišiel a nepobudol tu celý týždeň nech banuje, pretože také zvučné mená sa tu asi dlho neukážu, no zostáva nám len priať si viac takýchto akcií na Slovensku.

OPALKO

Ak sa niekto naváža do organizácie, výberu writerov a podobne, nech si skúsi zohnať viac ako pol milióna od sponzorov a rôznych fondov a nájsť toľko veľkých stien koncentrovaných na jednom mieste, nech skúsi vybaviť v Žiline nejaké povolenie na graff akciu a nech skúsi popozývať writerov zo zahraničia, zabezpečiť ubytovanie a podobne. To platí pre Rokza aj Sodu, ktorím sa nepáčili tieto veci. Som zvedavý, kedy sa niečo podobne veľké uskutoční niekde inde.

FUCK!: pre sráčov z Martin city a NURFa zo Zvolena, ktorý zničili fasádu čo nemali. Nevhodné boli aj throw upz od Pixela a Scotta na steny Guru klubu, pre MP za pokutu a checkovanie, pre SOULa za to, že nereprezentoval.

VĎAKA: Marekovi a Zdienke za akciu, PGU, GURU clubland za hudbu, mojim hombojom, friendz a Žiline, SEAK, CODAK, WOW123 (The best guy!)-drinker, SHOK1, SKORE, MORITZ-drinker, HONET, STAK, (všetkým vďaka za cany), TISH a TOXIC, BLUER, CKE, ORAX, pre DjSHAKUL – najslušnejší Dj na Slovensku, KEYSovi pre úsmev a všetkým zúčastneným a reprezentujúcim.

SPECIAL THANX: SUSAN FARRELL za mapu metra NYC aj s tagom BLADE, za rady, vedomosti, náladu, za XPLICITGRAFX, úsmev, blackbook and many many more!