Nič, čo Bob Marley urobil, nebolo zbytočné

Bob Marley...
Bob Marley

Dnes uplynie presne dvadsať rokov od smrti kráľa reggae Boba Marleyho. Zomrel v americkom Miami na rakovinu vo veku 36 rokov. “Ak sa povie Jamajka, ľudia si predstavia slnko, more a hudbu Boba Marleyho," hovorí Eleanor Wintová, riaditeľka múzea svetoznámeho speváka.

Marley bol jedinou hviezdou popmusic z tretieho sveta. Dieťa bieleho otca a černošky Robert Nesta. Marley strávil život v kingstownskom gete Trench Town. “Jeho životnou úlohou bolo vplývať na ľudí z celého sveta," povedal pre Reuters Chri Blackwell, šéf firmy Island, ktorá pretlačila Marleyho hudbu do celého sveta. “Tento kabát zobral na seba úplne prirodzene," dodáva hudobný boss. Marley bol talent, ktorý viazal na seba rôznych ľudí. V jeho dome v Kingstowne na ulici Hope Road si podávali kľučku hudobníci, jamajskí futbalisti, politici, ale aj gangstri a pištoľníci.

Každý, kto bol na Jamajke, si mohol všimnúť, že tam žiadne fakty neplatia. “Fakty, veci a haraburdy, to je všetko iba hromada nezmyslov," spieva Marley v jednej zo svojich piesní. Marley bol asi najznámejším členom rastafariánskeho hnutia, ktoré považuje marihuanu za svätú bylinu, a posledného etiópskeho cisára Haile Selassieho za stelesneného boha. Rastafariáni hlásajú návrat černochov do pôvodnej vlasti Afriky.

Marley, Peter Tosh a Bunny Wailer, priatelia z geta, sú považovaní za otcov reggae, štýlu, ktorý vznikol spojením viacerých kultúr. Najprv to bola americká černošská hudba, ktorá sa v päťdesiatych a šesťdesiatych rokoch dostala do najodľahlejších

kútov Jamajky. Miestni hudobníci, producenti a diskdžokeji ju začali miešať s karibskými hudobnými vplyvmi, až sa reggae vyvinulo do podoby, akú poznáme dnes. “Niekedy musíš s hudbou bojovať. Nie je to iba o tom, že študuješ a potom tvoríš. Je to neustály proces," povedal Marley. Do smrti odmietal úlohu rockovej hviezdy.

“Bol to skutočný básnik, prirodzený talent," hovorí Roger Steffens, jamajský reggae historik. “Nesedel s perom a papierom a vylepšoval svoje texty. Hudba a slová vychádzali z neho už kompletne sformulované," dodáva Steffens. Marley bol aktívny aj v politike. V roku 1978 spolu Toshom a Wailerom usporiadal One Love Peace Concert, na ktorom prvýkrát prinútil lídrov dvoch znepriatelených politických strán, aby si padali ruky. V jednom z domov v Kingstowne sú diery po guľkách, ktoré neznámi gangstri vystrelili na Marleyho, keď on a jeho skupina sa pripravovali na koncert na podporu nezávislých kandidátov v národných voľbách. “Nič, čo urobil, nebolo zbytočné. Nikdy nepovažoval seba za takého dôležitého, ako si to iní mysleli o ňom. Všetci však vedeli, že iba on vedel zatriasť svetom," povedala jeho manželka Rita.

PETER BALIK
Uverejnené v denníku SME dňa 11.4.2001