liptov126.jpg (9716 bytes)
Rastlina konope siateho v budove MsÚ Nech ju tam “pestoval" ktokoľvek a z akýchkoľvek dôvodov, napokon si ju predsa len “kompetentní"“všimli`: “Potešiteľný" v neutešenej situácii je aspoň fakt, že do času našej uzávierky ju odtiaľ odstránili.
Foto: MÁ
RIO KAPRÁLIK

Tradičná rastlina Liptova
V náplni práce “čiernych šerifov" nie je kontrolovať kvetináče.

Počas návštevy Mestského úradu (MsÚ) v Liptovskom Mikuláši v stredu 6. 6. sme si na chodbe prvého poschodia budovy všimli vyše 20 centimetrov vysokú rastlinu konope siateho, nazývanú tiež marihuana. Zaujímalo nás preto stanovisko náčelníka liptovskomikulášskej Mestskej polície (MsP) Ing. Ľubomíra Marjoviča, ako je možné, že priamo “pod nosom" mestských policajtov vyrastá takáto rastlina. Prvá reakcia náčelníka bola: “Vôbec si z toho nič nerobím, moji predkovia tieto rastliny pestovali vo veľkom, pretože je to rastlina Liptova" povedal Marjovič.

S takýmto objasnením sme sa, samozrejme, neuspokojili, preto sme žiadali ďalšie vysvetlenie, veď budovu Mestského úradu denne navštevujú desiatky občanov. Ľ. Marjovič zareagoval slovami: “Nechodím po chodbách sledovať kvetináče a predpokladám, že každý pracovník MsÚ je natoľko zodpovedný, aby marihuanu nepestoval v kvetináči v budove MsÚ Asi si dostatočne nevšímam kvety." Predpoklady o zodpovednosti pracovníkov MsÚ v tomto prípade asi nezodpovedajú realite. Samozrejme, ani mestskí policajti určite nemajú v pracovnej náplni sledovať “kvetinovú" výzdobu chodieb budovy mestskej samosprávy ale zarážajúci je fakt, že si to “nevšimli", keď sa denne v priestoroch budovy pohybujú.

Zrejme neobstojí ani obhajoba Ľ. Marjoviča, že raz prechádzal po chodbe budovy a všetko bolo v poriadku, ale o ďalších päť minút tam niekto vylepil plagát s hákovým krížom, pričom sa náčelník MsP odvolával na to, že zrejme takto chcel niekto “provokovať" a úmyselne tam ten plagát vylepil, a že podobne to bude podľa neho aj s marihuanou. Rozdiel je však v tom, že rastlina konope siateho potrebuje na takú veľkosť, akú mala tá na MsÚ, niekoľko týždňov. A keď si mestskí policajti nevšimnú následky porušovania zákonov priamo v budove ich sídla, logicky sa dá predpokladať, že si ich nevšímajú ani v ich vzdialenejšom okolí. Na mieste bude teda aj otázka, koľko “marihuanových" záhonov, ktoré si nevšimli mestskí policajti a iných trestných činov v meste ostáva nepovšimnutých.

Mário Kaprálik, uverejnené v týždenníku Liptov 12.6.2001