Aký je reálny dosah bojov na sieti?

Hacktivisti všetkých krajín...

kevin.jpg (27631 bytes)

<<<< This is Kevin...

<<<<<< Hackerská legenda Kevin Mitnick.

                                 Foto: archív dominofórum

Ako teenager som býval hackerom. Nikdy o mne nevyšiel článok v novinách, ale nechýbala mi odhodlanosť a vynaliezavosť. Spolužiaci na strednej zháňali lístky na E. T. mimozemšťana a ja som v školskom výpočtovom stredisku “pestoval" vírusy, vďaka ktorým som za diaľkové telefonáty nezaplatil ani cent.

Našťastie som z toho vyrástol. Ale dnešní teenageri nie sú o nič menší anarchisti a darebáci. Stačí sa pozrieť na webstránky, ktoré sa im podarilo zhackovať: Senát, Ministerstvo spravodlivosti, Biely dom - dokonca CIA. Je pravda, že málokto sa neradoval z verejných rozpakov najtajnejšej tajnej služby na svete. Zmenená webstránka nebola nápaditá, ale nápis “Vitajte v Central Stupidity Agency" vyzeral naozaj dobre.

Médiá hneď vymysleli meno pre takúto formu “politického protestu": hacktivizmus. A hacktivisti nezaháľajú. Prenikli cez bariéry, ktoré čínska vláda používa na cenzúru časti internetu pred svojimi občanmi, a zneškodnili ich. Iní zaútočili na stránku indickej vlády, kde vysvetľuje svoju pozíciu v toľko diskutovanom Kašmíre. Zásahu sa nevyhla ani indonézska vláda - bola to odplata za okupáciu Východného Timoru. Už iná káva je, keď sa hackeri vrhnú na súkromné štránky. Medzi ich obete patria The New York Times, eBay, Ameritech a BellSouth.

Hackeri nie sú hrdinovia

Nie je jednoduché stanoviť rozsah hackerských výčinov - postihnuté firmy nerady rozoberajú slabosť vlastných bezpečnostných systémov. Ale ich počet neustále stúpa. Len v roku 1998 odhadli odborníci škody z útokov na vyše 23 miliónov dolárov. A odhad FBI znel ešte hrozivejšie: 120 miliónov dolárov.

Jedna vec je, keď sa obeťou stane propagandistická mašinéria štátu, ktorý voči svojim občanom používa brutálne metódy. Keby niekto verejne ponížil diktátorskú juntu v Barme, asi by sme neplakali. Ale čo komu urobili súkromné spoločnosti, ktoré rešpektujú zákon a venujú sa len podnikaniu? Človek nemusí obľubovať úvodníky The New York Times ani výber tovaru na dražbách v eBay, ale neoprávňuje ho to útočiť na ich súkromný majetok a pripraviť ostatných používateľov internetu o informácie. A tých, ktorí v médiách maľujú hackerov ako osamelých bojovníkov za čokoľvek, asi postihla slepota. Aj odborníci, ktorí by určite nechceli mat autá popísané výkrikmi “Free Kevin!", tento trend podporujú. Napríklad zväčša rozumná nadácia Electronic Frontier ústami svojho pracovníka Alexa Fowlera vyhlásila: “Graffíti je priestor, kde ľudia, ktorí nemajú volebné právo, informujú o svojich názoroch, hoci im bola vnútená anonymita." Bývalý hacker Kevin Poulsen tvrdí, že najkvalitnejšie hackerské útoky sú ospravedlniteľné: “Vandalizmus je zlomyseľné ničenie alebo páchanie škôd, nie, umelecké subverzné zasahovanie do systému. Dôkazy oprávnenosti takéhoto protestu spočívajú v kvalite práce, v jasnom posolstve a v motívoch, ktoré ho viedli." .

Nemá celkom pravdu. Takúto kreatívnu obhajobu deliktov nepripúšťa zákon ani zdravý rozum. Graffiti na súkromnom dome je ešte stále graffiti. Právo človeka nakladať s vlastným súkromným majetkom bez toho, aby mu do toho zasahoval niekto zvonka, je, ako povedal Alexander Hamilton, nevyhnutné pre existenciu slobodnej spoločnosti. Oslavovať ľudí, ktorí toto právo porušujú, je minimálne hlúpe.

Naozaj ohrozenie národnej bezpečnosti?

Uznávam, možno som už pristarý, nemám zmysel pre humor a neviem oceniť hviezdne výkony hackerov.

Alebo im možno netlieskam preto, lebo hackerské “zázraky" sú väčšinou veľmi málo inteligentné formy vandalizmu. Zhackovať stránku vlády si naozaj nevyžaduje ktovieakého génia. Vládni správcovia systémov sú známe motovidlá - tí najlepší pracujú v súkromnom sektore za neporovnateľne lepšie platy.

A toľko glorifikovaní votrelci? Donekonečna opakujú prosté úkony a “klopú" na jednu webstránku za druhou, až kým sa niektorá neotvorí. Vyžaduje si to čas, ale nie genialitu.

Takže napriek tomu, čo hovoria vládni úradníci s vidinou vyšších rozpočtov, tieto decká (skúsení hackeri-programátori ich posmešne volajú “script-kiddies `) nepredstavujú hrozbu pre národnú bezpečnosť. Napokon, tajné informácie sa sotvakedy nachádzajú v počítačoch pripojených na verejné siete. Ale keďže sa skončila studená vojna, úradníci, ktorí zúfalo hľadajú novú hrozbu, majú všetky dôvody démonizovať výčiny hackerov.

Člen Národnej bezpečnostnej rady Jeff Hunker si vybudoval kariéru na tom, že organizuje okružné jazdy po USA a všade varuje pred “novou a strašnou" lavínou hackerstva. Výsledok? Vo fiškálnom roku 2000 zvýšili rade rozpočet o štyridsať percent na 1,5 miliardy dolárov.

Je toto najlepšie možné využitie peňazí daňových poplatníkov? Pravdepodobne nie. Mohli tie isté peniaze omnoho lepšie investovať súkromné firmy do toho, aby si siete zabezpečili pred votrelcami? Istotne áno. Ale Hunker s trochou šťastia možno nachytá zopár štrnásťročných šarvancov, ktorí sa vykašlali na kino a do noci vysedávajú v školskom výpočtovom stredisku.

Declan McCullagh
Autor je korešpondent Wired News.
Spracoval Vladislav Gális.

Uverejnené v týždenníku dominofórum 27.7.-2.8.2000