Prísnejšie tresty plodia viac sprejerov

Konštatovanie hovorcu železničnej polície Jozefa Búranského, že prísnejšie tresty len inšpirujú sprejerov k väčšej aktivite, pretože vyššia hrozba znamená viac adrenalínu, potvrdzujú aj poznatky mestskej i štátnej polície.

Navyše sa objavil prvok, o ktorom sa doteraz veľmi nehovorilo, pretože až tak nevyčnieval - stávajú sa z nich dokonale organizované gangy. Potvrdzuje to aj hovorca mestskej polície Peter Pleva: „Zaútočili aj na piliere Mosta Apollo na petržalskej strane, hoci táto stavba je monitorovaná. Sprejeri si vystriehnu pohyb policajných hliadok a v medzierke potom znečisťujú svoj cieľ, sú veľmi rýchli a keď svoj objekt zamažú, zaplaví ich pocit víťazstva. Evidentne je sprísnenie trestov pre nich adrenalínový motív.“ P. Pleva dodáva, že to nie sú osamelí bežci, ale riadna organizácia, ktorá si pohyb polície hlási. Mestská polícia v poslednom období zadržala páchateľov dvoch útokov v Karlovej Vsi a jedného na Hodžovom námestí. Išlo o šestnásťročných adolescentov.

J. Búranský informoval o vyčíňaní týchto vandalov na železničných staniciach. V druhej polovici októbra spôsobili na odstavnom nádraží postriekaním vozňa škodu za 35-tisíc, na stanici Nové Mesto postriekali dva vozne so škodou 70-tisíc. Pred piatimi rokmi evidovali železnice 22 prípadov, vlani vyše šesťdesiat, v tomto roku len za deväť mesiacov už 81 prípadov. No len od začiatku júla, keď vstúpili do platnosti vyššie tresty, teda za tri mesiace, zaznamenali 44 takýchto trestných činov, čo je viac ako za celý prvý polrok. Štátna polícia evidovala v roku 2003 graffiti na 9 objektoch, vlani ich už bolo 26 a za deväť mesiacov tohto roku už 31.

Zdá sa, že trestný zákon je proti tejto forme zločinu neúčinný. Azda by pomohlo znížiť počet útokov, keby sa poškodení dôsledne domáhali v občiansko-právnom konaní náhrady celej škody spôsobenej zadržanými sprejermi. To polícia podľa zákona robiť nemôže. Mestská polícia odovzdáva rovnako ako štátna páchateľa vyšetrovateľovi a ten ho žaluje len za trestný čin. Súbežne sa musí brániť majiteľ poškodeného objektu. A možno by bolo najistejšie všetky dostupné miesta natrieť antisprejovou farbou.

- uverejnené v týždenníku Bratislavské noviny - 3. novembra 2005 - online


*** Späť na TEXTy ***