Na Novom moste odstránili grafiti, celú konštrukciu natreli ochranným náterom

Na pešej lávke Nového mosta v smere od centra mesta minulý týždeň pracovníci firmy Axiom Real Slovensko (ARS) dokončili práce na odstraňovaní nežiaducich výtvorov sprejerov.

V spolupráci so spoločnosťou IAMES vyčistili a vybavili špeciálnym ochranným náterom aj stropy peších lávok. Ako sme už informovali, košická firma Axiom Real Slovensko (ARS) sa stala víťazom verejnej súťaže, ktorú vypísalo mesto začiatkom tohto roka. Jej úlohou je odstraňovať grafiti z určených objektov a zabezpečiť ich špeciálnym náterom, z ktorého sa budú nežiaduce nápisy dať odstraňovať rýchlo a ľahko. Mesto chce investovať na tieto účely len v tomto roku tri milióny korún. Po podpise zmluvy sa firma zameria v prvom rade na odstraňovanie náterov z dopravných stavieb, mostov, podchodov a, samozrejme, aj z ďalších nehnuteľností. Jedným z prvých objektov, ktorý bude v Bratislave vyčistený, je práve Nový most.

Mesto donedávna nemalo uzatvorenú žiadnu zmluvu na poskytovanie tejto služby. Preto sa rozhodlo vypísať spomenutú súťaž s tým, že zámerom je, aby sa nápisy odstránili najmä z podchodov a potom aj z iných nehnuteľností, ktoré mesto spravuje. Súťaži predchádzalo vyčistenie a odstránenie grafitov zo stien a okolia schodísk najznečistenejšieho podchodu na Patrónke, ktoré magistrát zabezpečil vlani v lete. Práce za 350-tisíc korún si vtedy mesto objednalo práve vo firme ARS, ktorá podchod nielen vyčistila, ale použila aj špeciálny náter, ktorý do budúcnosti zabezpečuje ľahké odstraňovanie nežiaducich nápisov na stenách podchodu. Pracovníci firmy ARS, ktorí nanášali náter, mestu poskytli záruku na pol roka s tým, že počas tohto obdobia pravidelne odstraňovali nečistotu zapríčinenú sprejermi. Keďže plochu natreli špeciálnym náterom, odstraňovanie nežiaducich nápisov bolo jednoduché a lacné. Špeciálny náter umožnil likvidovať nielen nápisy, ktoré sú nanášané sprejmi, ale napríklad aj fixkami.

Firma je schopná urobiť podobné nátery na rôznych typoch povrchov vždy s príslušnou technológiou, napríklad na budovách, mostoch či železničných vagónoch. Takýmto spôsobom zabezpečila čistotu budov a iných priestorov napríklad v Prahe na ploche asi milión štvorcových metrov, ošetrili budovu Národnej rady SR v Bratislave, Bratislavský hrad, Mohylu M. R. Štefánika na Bradle a ďalšie.

- uverejnené v týždenníku Bratislavské noviny 21/2006 - 1. júna 2006 - online


*** Späť na TEXTy ***