Sprejeri využili neplatné povolenia

STARÉ MESTO

Incident, ktorý sa odohral koncom januára pod Novým mostom a pri ktorom polícia prichytila dvoch sprejerov maľujúcich na múr, sa skončil ich prepustením.

Sprejeri, ktorých prichytila mestská polícia, sa totiž preukázali povolením z magistrátu z roku 1997, na základe ktorého sa domnievali, že môžu plochu múru pri moste sprejovať. Podľa hovorcu mestských policajtov Petra Plevu mestskí policajti odovzdali dvoch mladíkov štátnej polícii kvôli podozreniu zo spáchania trestného činu. Mladí muži potom vysvetľovali svoje konanie na oddelení štátnej polície, odkiaľ ich prepustili bez postihnutia.

Hovorkyňa magistrátu Eva Chudinová nám potvrdila, že povolenie na tvorbu grafitov skutočne vydalo mesto ešte v roku 1997. „V platnosti boli tri takéto povolenia. Keďže však neboli riadne zaregistrované, neboli v evidencii oddelenia cestného hospodárstva magistrátu. Okamžite po zistení bola platnosť takýchto povolení zrušená," uviedla.

Podľa hovorkyne magistrátu mesto má v súčasnosti podpísanú jedinú zmluvu na tvorbu grafitov v rámci mestského majetku. Ide o priestor na podperách Nového
mosta, ktoré sú na konečnej zastávok autobusov mestskej hromadnej dopravy. S konkrétnym občanom má magistrát uzatvorenú nájomnú zmluvu, z ktorej vyplýva aj to, že pred samotnou maľbou musí predložiť hlavnému mestu skicu diela na posúdenie. Povinnosťou nájomcu je „udržiavať maľby systémom antigrafity", dodala E. Chudinová.

Magistrát v minulosti uvažoval nad vytvorením priestorov pre sprejerov, no z úmyslu zišlo kvôli nezáujmu o legálne plochy, keďže sprejeri sa špecializujú na nelegálne ničenie objektov.

Od júla 2005 je v platnosti novela Trestného zákona, ktorá postihuje sprejerstvo skutkovou podstatou trestného činu poškodzovania cudzej veci jej pomaľovaním, postriekaním či popísaním farbou alebo inou látkou. Trestná sadzba odňatia slobody je do jedného roku, alebo peňažný trest. V prípade opakovania si môže sprejer posedieť v chládku šesť mesiacov až tri roky, no a od dvoch do ôsmich rokov môže dostať ten, kto spôsobí škodu značného rozsahu.

Škody, ktoré spôsobujú sprejeri napríklad dopravnému podniku, sa ročne šplhajú aj do miliónov korún. Minulý rok sa neštítili zastriekať aj nové duobusy, ktoré ešte neboli zložené z vozňov na jednej z bratislavských železničných staníc. Mesto muselo pravidelne zatierať aj steny Nového mosta. Kovová časť mosta je teraz zatretá špeciálnym náterom, ktorý má zabrániť sprejerom v ich vyčíňaní.

(rob)

- uverejnené v týždenníku Bratislavské noviny 7/2007 - 22. februára 2007 - online


*** Späť na TEXTy ***